Organické neznamená , že produkty sú iba rastlinného pôvodu. Pri vinifikácií v ekologickom vinárstve je zakázané používať želatínu alebo albumín ale umožňuje použiť vaječný bielok alebo kazeín.

Ako viete, že vaše víno je vegánske ?

Táto otázka sa môže zdať absurdná, pretože a priori, víno je kvasená hroznová šťava. Odpoveď je však možno trochu prekvapujúca …

Byť vegánom znamená konzumovať výrobky 100% na rastlinnej báze, ktoré neobsahujú mäso, vajcia, mlieko, med. Tiež nepoužívajú hygienické výrobky zo živočíšnych tukov, alebo ktoré boli testovane na zvieratách. Pri víne nám vegánstvo príde skôr smiešne ALE vo vinárstve nie je neobvyklé, že vinohradníci používajú určité výrobky pri výrobe vína ako sa hovorí v žargóne „lepidlo“

Produktov používaných na výrobu lepidla je veľa: vaječný bielok, rybie lepidlo alebo kazeín častica nachádzajúca sa v mlieku. Všetky tieto zložky však majú živočíšny pôvod.

Čírenie týmto lepidlom nie je povinným krokom ale je určené na elimináciu častíc a zvyškov kvasiniek, preto čistí víno a robí ho jasnejším s ostrejšími arómami.

Pri víne certifikované Vegan sa čistí pomocou ílu ako bentonit, morských rias, hrachovej alebo sójovej múky.

Ak vám záleží na vegánskej strave dávajte si preto pozor a pýtajte sa na spôsob čírenia vina. Veľmi často je používaný albumín, vaječné bielko, bravčová alebo hovädzia želatína či proteíny získané zo sušených mechúrov rýb. V minulosti dokonca používali čerstvú hovädziu krv, ktorá bola zakázaná koncom 20. storočia.

Ak máme v rodine vegána či vegetariána, malo by nám záležať aké víno mu vyberieme ???