Biodynamické vína a čo je to biodynamika a certifikácia Demeter? 

 

Cieľom Biodynamikého hospodárstva je zdravá pôda a vinná réva, ktorá žije v harmónií s okolitou prírodou a dokáže sa ochrániť pred škodcami alebo chorobami jedine s použitím biodynamických 100% prírodných preparátov.

Demeter

Biodynamici si dali za úlohu vytvárať zdravú rovnováhu medzi prírodou a ľudskými zásahmi bez nutnosti použitia pesticídov, herbicídov či chemických hnojív. Biodynamika má základ na hlbokom pochopení zákonov „živej prírody“ 

Medzinárodná ochranná známka DEMETER (meno gréckej bohyňe úrodnosti a plodnosti) je najstaršia a najprísnejšia certifikácia ktorá je garanciou používania len prírodných a tradičných prípravkov, ktoré rešpektujú vinič, pôdu a okolie.

 Painting of Goddess Demeter

Aby bola certifikácia Demeter uznaná, musí byť poľnohospodárska oblasť alebo spoločnosť certifikovaná už ako ekologická (BIO).

Biodynamika (bios = život, dynamis = energia) sa osobitne odlišuje od ekologického poľnohospodárstva aj tým, že nezahŕňa iba poľnohospodárske techniky, ale jedná sa o jedinečný prístup s komplexnou starostlivosťou o krajinu a vytváranie zdravej rovnováhy medzi prírodou a ľudskými zásahmi. Bola založená priekopníkom a zakladateľom biodynamického poľnohospodárstva Rudolfom Steinerom v roku 1924.

 Rudolf Steiner

Príprava biodynamických preparátov vyžaduje čas. Na jeseň sa kravské rohy plnia hnojom a rozdrveným kremeňom, ktoré sa zakopávajú na niekoľko mesiacov a vykopané sú až na jar v presný čas. Tieto preparáty sú rozprášené na rastliny a pôdu počas splnu alebo najlepšie dva dni pred. Biodynamici nahrádzajú pesticídy, herbicídy a iné chemické prípravky, preparátmi ktorých základom je rohovina, kravský hnoj, alebo infúzie z kvetov harmačeka, púpavy, žihľavy a iných bylín. Biodynamika tiež nahrádza tradičné konvenčné insekticídy živými organizmami, ako je hmyz, huby atď. Okrem veľkých denných a sezónnych slnečných rytmov sa snaží využiť lunárne, planetárne a hviezdne vplyvy, takže dôležitou súčasťou je využívanie vplyvov mesiaca, lunárnych fáz, ostatných planét slnečnej sústavy a zverokruhu.

Biodynamika nie je len poľnohospodárstvo v zmysle návratu k prírode, ale snaží sa pochopiť zákony prírody a rešpektovať ich čo najlepšie v poľnohospodárskych, agronomických a biologických aspektoch.

   Hole in the ground with residue inside  

Bottle used as a rolling pin

Kúpou Demeter výrobkov pomáhate vinárom a tak môžete aj vy prispieť k zmene