Papillon - Víno od Francúza
David Papillon a Darina Géciová. ©All Rights Reserved
Papillon - Víno od Francúza
Víno z kvalitného bio hrozna dopestovaného v stredoslovenskom vinohradníckom regióne.
Slovensko-Francúzsky tím Darina Géciová a David Papillon pracujú s vášňou a úctou k pôde a okoliu, podľa prísnych ekologických pravidiel. Devičský chotár leží na rozhraní Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny. Toto územie v praveku planéty formovali prehistorické moria a po nich vulkány. Jeden z nich poznajú všetci Slováci – Sitno. Sopečné výlevy pred miliónmi rokov sa rozliali na kilometre ďaleko. Starí Devičania rýchlo prišli na symbiózu viniča a pôdy ležiacej na sopečnom podloží.David Papillon je Francúz, vinár a someliér, pracoval vo Francúzsku, Švajčiarsku, a pre skúsenosti odišiel aj do Austrálie. Darinka po niekoľko ročných skúsenostiach v USA a Veľkej Británii sa rozhodla vrátiť domov na Slovensko kde sa s Davidom aj spoznali.
Biodynamickí vinári tvrdia, že víno je inšpiráciou vesmíru, David Papillon verí na silu Mesiaca a my veríme, že vám onedlho predstavíme prvý certifikovaný biodynamický vinohrad z pod Sitna.
Viac: vinoodfrancuza.sk
Zwinery
Vinár Peter Pekár. ©All Rights Reserved
Zwinery
Slovenské Naturálne vína s minimom síry.
Pivnice sa nachádzajú neďaleko obce Želovce v okrese Veľký Krtíš. Vínne pivnice boli vytesané v mäkkej hornine a vznikli pravdepodobne v stredoveku ako úkryt pred plienením výbojných vojsk. V 20. storočí sa na ne akosi pozabudlo a až v 70. rokoch sa partie ľudí rozhodli vyčistiť toto miesto a postupne v ich blízkosti pestovať hrozno a dorábať víno.Vinár Peter Pekár sa po dlhoročných skúsenostiach s výrobou vína pre vlastné potešenie v roku 2017 rozhodol a svoju výrobu posunul na profesionálnu úroveň. Dnes ponúkajú vína aj nám ostatným vínomilcom.
Cieľom mladého vinára je výroba jedinečných vín, ktoré vyrába tradičnou metódou. Vina sú nečírené, nefiltrované a vegán. Naturálne vína s minimom síry bez certifikácie Bio či Vegán, ale vinár zdôrazňuje, že nepoužíva číridla, želatínu, bielka čo zaručuje že je víno vhodné aj pre našich priateľov vegánov. Vína sú tiež vyrobené bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok, iba prirodzené kvasinky, ktoré sa nachádzajú v bobuliach hrozna.
Viac: zwinery.sk
Stanislav Kinči
Pán Kinči pestuje svoje hrozno v Nitrianskej vinohradníckej oblasti v obci Rybník. V súčasnosti sa vinice rozprestierajú na rozlohe 22 hektároch na úpätí Štiavnických vrchov, ktoré pochádzajú zo sopečných vyvrenín, ktorých tulové a andezitové podložie dodávajú vínam špecifický charakter. Víno vyrába výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných viniciach. Vybrali sme si pána Kinčiho ako nášho dlhšieho slovenského vinára aj preto, že jeho poctivá práca vo vinici aj v pivnici splna požiadavky ktoré kladieme pri výbere výrobcov vína pre vás. Vinice Pána Kinčiho boli 3 roky v konverzii počas ktorých musel spĺňať podmienky nie vždy ľahké a od budúceho roka sa budeme tešiť na jeho vína certifikované Bio !
Viac: tajnavinaren.sk