Pri akej teplote podávať víno ?
Teplo a slnečné dni prichádzajú a s tým aj problém pri akej teplote uchovávať a servírovať víno. Vhodná teplota pri ktorej sa má víno servírovať je dôležitá. Môže ovplyvniť nie len arómy, ale aj chuť. Veľmi ľahko sa môžete presvedčiť aj sami. Ako na to ?
Jednu časť vášho obľúbeného vína dajte schladiť na 8 stupňov a druhú na 18 stupňov a ochutnajte. Uvidíte sami, je až neuveriteľné ako môže nesprávna teplota urobiť z vína nepitelný nápoj.
Víno, ktoré sa podáva príliš teplé bude nepríjemne lepkavé, ťažké. Vysoká teplota zvýrazňuje alkohol a niektoré nie vždy vhodné arómy. Naopak podchladené víno zdôrazňuje kyslosť a taníny, bude veľmi málo aromatické, strohé až tvrdé.
Takže aké víno pri akej správnej teplote podávať, aby sme z neho mali ten najlepší pôžitok?
20°C a viac : Žiadne víno
16 - 18°C Červené tažké a výrazné vína
14 - 16°C Červené ovocné vína
11 - 13°C Biele tažké a výrazné, šampanské, ľahké červené
8 - 10 °C Likérové vína, rosé a biele ovocné
6 - 8 °C Šumivé, niektoré šampanské, biele korenisté
Prečo ale neservírujeme všetky vína v rovnakej teplote?
- Pretože chceme cítiť autentický charakter ktorý je tak rôznorodý.
- Biele suché vína ktoré majú menej aróm, pijeme vychladené lebo chceme vyzdvihnúť sviežosť a kyselinky.
- Červené plné, korenisté vína pijeme pri "izbovej teplote" aby sme zjemnili taníny a tak pozdvihli ich okrúhlosť v ústach.