Pridajte sa na cestu spoznávania

Od buriny vo viniči až po flaškovanie vína v pivnici si vinár môže vybrať ako bude alebo nebude používať chemické alebo prírodné pomôcky. Ako to teda funguje? Každá certifikácia alebo označenie Bio, Biodynamika, bez Histamínu, Kóšer, Vegan, Natural má niečo do seba a spotrebiteľom prináša prvú rýchlu selekciu.

Tieto certifikácie alebo pomenovania ekologických pestovateľských či vinifikačných spôsobov na nás číha všade veľa, nie je to však táké jednoduché sa v nich orientovať ... Ale, chceme či nechceme, hrozno dostáva dávku syntetických pesticídov ako takmer žiadna iná plodina a tak patrí medzi najkontaminovanejšie potravinárske výrobky dostupné v predajniach a preto stojí za to si položiť otázku. Kde to všetko začína?

BURINA VO VINICIACH …

Zatiaľ čo v tradičných alebo častejšie spomínaných konvenčných vinohradoch sa réva ošetruje herbicídmi, pesticídmi a rôznou inou chémiou. V organických vinohradoch je vylúčená akákoľvek syntetická chemikália a burina je pod viničom buď mechanicky odstránená, alebo priestory medzi radmi viniča zostávajú trávnaté. To isté platí pre biodynamické vinohradníctvo, ktoré nepoužíva ani povolené Bio postreky a aplikujú na vinič iba rastlinné prípravky vyrobené vlastnoručne na farme. Biodynamický vinohrad alebo poľnohospodárstvo je považované za celok, kde vinár pestuje všetky potrebné rastliny v biodynamickom režime. Lunárny kalendár je neoddeliteľnou súčasťou prác biodynamického poľnohospodára.

AKO TO VIDIA VO SVETE ?

Pesticide Action Network Europe vybrala 40 fliaš vína a zistilo sa, že 100% konvenčných vín zahrnutých do analýzy, obsahujú pesticídy, pričom jedna fľaša obsahuje až 10 rôznych pesticídov. Analýza tiež odhalila 24 rôznych znečisťujúcich látok vrátane piatich klasifikovaných ako karcinogénne a mutagénne. V bežnom víne sa nachádza 293mg/l pesticídov, čo je 2 930 násobok maximálnej prípustnej dávky v pitnej vode.

OŠETRENIE VINIČA

Konvenčný vinár používa fungicídy, pesticídy či insekticídy niekoľko krát do roka. Ekologický vinohradník používa ekologické výrobky, može však použiť aj síru a síran meďnatý, tiež nazývaný „zmes Bordeaux“. Maximálny povolený objem je 6 kg/ha ročne. Síra a síran meďnatý však nie sú úplne neškodné.

Biodynamickí vinári nahrádzajú síran meďnatý prírodnými „prípravkami“. Skladajú sa z výluhov, kvetov harmačeka, žihľavy a iných bylín. Biodynamika nahrádza tradičné konvenčné insekticídy živými organizmami, ako je hmyz, huby atď. Takto si aj my predstavujeme biologickú kontrolu nad “škodlivým hmyzom“.

VINIFIKÁCIA aneb čo sa deje v pivnici …

Počas alkoholového kvasenia sú to práve kvasinky, ktoré premieňajú hrozno na víno. To obsahuje hlavne vodu, alkohol, kyseliny a stovky zlúčenín vo väčších alebo menších množstvách. Rozdiel medzi konvenčným, organickým a biodynamickým vínom sa odohráva na úrovni týchto zlúčenín a hlavne v prítomnosti alebo neprítomnosti derivátov či síry známej ako „siričitany“, ktoré pôsobia ako konzervačné látky.

Konvenční vinári môžu pridávať síru v prípade fermentačnej nehody. Okrem toho voľne praktizujú sírenie a pridávajú chemické droždie.

Na druhej strane bio vinári počas kvasenia vína môžu praktizovat „lepenie“ s ekologickými výrobkami ako organický vaječný albumín alebo enzýmy bez GMO. Povolené je tiež chemické droždie, ale síra je obmedzená.

Biodynamickí vinári nevykonávajú lepenie a kvasenie sa uskutočňuje iba pomocou vlastných kvasiniek, ktoré sa už nachádzajú prirodzene na šupke hrozna.

Každej certifikácii alebo označeniu sa osobitne venujeme v časti Prečo BIO, ak máte chuť sa dozvedieť viac ???? ...

My vo Vera Vinum veríme, že moderné ekologické vinohradníctvo nie je založené len na minimalizácií chemických vstupov, ale na úplne inom pohľade na prírodu a súžitie medzi človekom a iným živým svetom.

Víno ktoré nájdete u nás je z čistých, zdravých BIO a Biodynamických vinohradov, od ľudí ktorí neničia, ale podporujú eko systém a dodávajú pôde chuť sa stať hroznom.