Víno rozpráva poetickým jazykom...

Ak nie je pre vás výber vína v obchode či vinotéke jednoduchý, alebo máte chuť hovoriť viac jazykom "vinológia" :) ste na správnom mieste. Každému sa stane, že má chuť písať básne, no možno jednu by napísal každý, ale potom si radšej otvoríme flašu vína a necháme sa unášať životom. Pri degustácii vína je výhoda, že máme všetky potrebné zmysly na analýzu či správnu degustáciu. Problém je skôr ten, že naše zmysly dostatočne netrénujeme.

V dnešnej uponáhľanej dobe jeme či pijeme bez toho aby sme sa zaujímali o to, čo naozaj konzumujeme. Tréning našich jazýčkov je pritom jednoduchší ako behanie. Poľahky môžete začat aj u vás v kuchyni. Privoňajte muškátovému orechu, tymiánu, mletej paprike či škorici. Keď pôjdete po lese, alebo po chodníku pri rieke, skúste dýchať naplno, vnímajte vôňe, kvety, spadnuté suché lístie alebo mach.

Aby ste sa stali dobrým degustátorom, treba počúvať svoje zmysly, buďte otvorený a hlavne majte radi víno. Priznávam, že najlepšie sa trénujú chuťové poháriky s pohárikom vína v ruke. U nás prebiehajú ochutnávky aj viacerých fliaš v jeden deň či večer. Neznamená to však, že všetky musíte vypiť v ten istý deň. Výnikajúca výhoda biodynamických a teda všeobecne organických vín je aj v tom, že na druhý či tretí deň budú vyvynutejšie až chutnejšie.

KOĽKO LUDí TOĽKO CHUTÍ

Pri predaji vína stretávam veľa ľudí, mnohí sa ma pýtajú rôzne otázky, ale najčastejšia je táto. Ktoré víno je podľa vás dobré? Moja odpoveď je jednoduchá : Dobré víno je také, ktoré vám chuťí. O tom niet pochýb. Proste koľko ľudí toľko chutí by sa dalo povedať.

Jediné, čo by som vám poradila je, že čím viac toho naozaj dobrého a kvalitného vína vypijete, tým ľahšie ho rozoznáte. Pri pití dobrého a kvalitného vína sa naučíte ľahšie orientovať v rôznych arómach, spoznáte zmysluplnosť tanínov a nakoniec budete vedieť správne vybrať fľašku vína ako narodeninový darček bez toho aby ste sklamali príjemcu ;)

Ešte mi nedá pripomenuť, že pri degustácii sa víno vypľúva do nádob na to určených.

VINNÉ TAJOMSTVÁ

Najkrajšie na víne je, že pochádza z “jedného koreňa“ ale konečný nektár je výsledkom tvrdej práce vo vinohrade, počtu slnečných dní v regióne, iných meterologických vrtochov a nie menej podstatným spôsob pestovania.

Po 11 rokoch, ktoré som prežila vo Francúzsku, budú moje rady trochu s nádychom tak dobre známym "savoir vivre" čo v rýchlom preklade znamená "vedieť žiť " a v pomalej verzii skôr "vedieť žiť s radosťou ". Nie nie , nebojte sa nebudem prinášať iba infomácie a vína ohraničené na Francúzsko. Chyba hriešna pre každého milovníka vína by bola obmedziť sa na jeden región či jedinú krajinu. Aj v našom e-shope sa snažíme dopĺňať vína z rôznych regiónov a krajín aby sme vám pomohli objavovať stále nové arómy a chute.

Spoznávanie odrôd a ich vlatností spolu so správnymi klúčovymi slovami vám tiež pomôžu správne vybrať víno kamarátke k narodeninám alebo na prvú romantickú večeru. Našou prácou bude vám pomôcť nájsť tie správne, ktoré nemusia byť vôbec komplikované ale lepšie definujú prečo máte radi toto červené alebo tamto biele víno. Väčšina veľkých vín je elegantná a vo svojej podstate jednoduchá aj keď komplexná, ich opis má zostať tiež taký. Nie nadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je krása.

Pre nás je a bude spôsob pestovania či výroba vína veľmi dôležitá. Chceme vám na našich stránkach ponúknuť výber vín ktoré sú iba z vinohradov a pivníc bez chémie, postrekov či pesticídov.

Pre väčšinu z nás je víno symbolom pohody, zdieľania volného času s priateľmi a príjemných chvíľ tak prečo si všetko toto ničiť všade prítomnými pesticídmi keď máme právo si pýtať a konzumovať zdravé produkty. Pri poznávaní vinných tajomstiev uvidíte tiež, že spotreba môže byť aj zodpovedná a ohľaduplná voči našej planéte, budúcim generáciám či zdraviu nás a našich blízkych.

CINK!