BIO

Cieľom je rešpektovanie životného prostredia, biodiverzity a dobrých životných podmienok zvierat

Organické (BIO) víno je víno vyrobené z hrozna dopestovaného v súlade so zásadami ekologického poľnohospodárstva, ktoré vylučuje použitie umelých chemických hnojív, pesticídov, fungicídov a herbicídov. Povolené sú produkty prírodného pôvodu, síra a meď je povolená s ročným limitom, ktorý je potrebné dodržať.

Transformácia teda konverzia na certifikované BIO poľnohospodárstvo trvá tri roky, a je to teda až štvrtá úroda s ktorou môže vinár získať oficiálnu certifikáciu. Počas tejto doby ale pravdaže aj potom musí rešpektovať všetky požiadavky, ktoré sú dané organizáciou Control Union Certification.

  • Žiadny chemický alebo syntetický, insekticíd
  • Žiadne mechanické odstraňovanie buriny,
  • Žiadny herbicíd
  • Žiadne GMO
  • Rešpektovanie dobrých životných podmienok zvierat

Na Slovensku, certifikáciu vín pred ich uvedením na trh vykonáva Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave (ÚKSÚP).

Organické produky sú často drahšie, radi by ste si overili či sú skutočne pestované podľa ekologických noriem? Jednou možnosťou je táto web stránka kde nájdete zoznam certifikovaných značiek a môžete si overiť ich pravosť: https://www.organic-bio.com/cz/katalog/napoje-alkoholicke/vino/

Pojem “organický” je chránený európskym právom, cerrtifikáciu môžu používať iba výrobcovia, ktorí boli úradne certifikovaní podľa európskych noriem. Dodržiavanie predpisov je prísne kontrolované!

1991 – 2012

Názov „ekologické víno“ bol od roku 2012 znovu regulovaný a upravil Európsku legislatívu z roku 1991, ktorá umožňovala certifikovať vína pochádzajúce síce z ekologických viníc ale pivničné metódy výroby vína boli bez obmedzenia.

2012-2019

Podľa Európskej legislatívy z roku 2012 vinár musí dodržiavať ekologický prístup vo vinohrade ale aj počas pivničnej technológii čiže bez prídavných látok na dokyslenie, úpravu buketu a chuti, po prípade docukrovanie.

2019 - ....

Žiadne chemikálie len vinárske metódy ktoré prispievajú k tomu aby sa ekologické vína odlišovali svojou chuťou a tak ponúkli lepšiu rovnováhu na podnebí s intenzívnym aromatickým výrazom a krásnou prírodnou minerálnosťou.   

Vinohrady v ekologickom vinohradníctve nesmú byť v oblastiach intenzívnych priemyselných emisií, kladie sa dôraz na zvyšovanie obranyschopnosti a zdravia viniča a teda vinohradníci môžu používať len pomocné látky povolené pre ekologické vinohradníctvo. Ozeleňovanie medziradia špeciálnymi zmesami bylín, mulčovanie , zelené hnojenie, kosenie bylinnej vegetácie, aplikácia kompostov, voľba vhodných odrôd a podnožia i správne vykonávanie zelených prác patria medzi každodennú prácu ekologického vinohradníka.

Vedeli ste, že motýle sú vhodné na monitorovanie biodiverzity ? Skúste na vašej záhrade tiež vysadiť pár kvetov ktoré má tento hmyz rád a tak podporiť aj vášho Eko poľnohospodára vo vašej blízkosti.